Estepona

Estepona behoort misschien wel tot de mooiste plekjes van heel Spanje. Dat blijkt ook wel uit de erkenningen van het Ministerie voor Toerisme voor de schoonheid van de stad. Vooral de natuur is prachtig om te aanschouwen. Vooral de rijkelijk beplante boulevard is een genot om tussen te wandelen. Daarnaast valt het ook nog eens op door de gemoedelijke sfeer die de stad altijd heeft weten te behouden.

Natuurliefhebbers kunnen hier in ieder geval hun ei wel kwijt. In het achterland van Estepona, in de Sierra Bermeja, komt de bijzondere naaldboom Pinsapo voor. Ook worden hier zo nu en dan Capra Hispanica’s gesignaleerd, dit zijn de bekende wilde geiten. 
Voor degene die op zoek is naar bezienswaardigheden kan ook in Estepona terecht. Zo is het landhuis van de acteur Stewart Granger, een Britse acteur uit de jaren 40 t/m 60, in de stad gevestigd. Dit huis staat symbool voor de bouwstijl van de vakantiehuizen aan de Costa del Sol. Estepona bezit ook de eerste onevenredige stierenvechters arena van de wereld. Andere bezienswaardigheden in de stad zijn het Romeinse aquaduct en de Torre del Reloj, een hoge klokkentoren. Verder kent de stad drie musea, ondergebracht in één gezamenlijk pand.

De grootste attractie van de stad is toch wel de vis veiling, die aan het eind van de middag plaatsvindt. De grote kisten vis worden dan op bod verkocht, zoals het ook in Volendam gebruikelijk is. Maar u zult wel begrijpen dat het er hier iets feller aan toe gaat. De mentaliteit van de Spanjaarden is natuurlijk heel anders. Zo zult u hier getuige zijn van een oorverdovend geschreeuw en gefluit en een hoop gebaartjes.

In de haven van Estepona vindt men naast vele restaurantjes ook een touristische zondagmarkt.

Als een soort douanebeambte ligt de Britse kolonie Gibraltar tussen Europa en Afrika ingeklemd. Het zal je daarom niet verbazen dat de lokale cultuur een bonte mix van culturele invloeden is. De meeste bezoekers komen echter voor de natuur en meer bepaald de Rots van Gibraltar, een 426 meter hoge klomp kalksteen die trots boven alles en iedereen uitsteekt. In 1993 werd een groot deel van de rots uitgeroepen tot natuurgebied.